Rabu, 11 Februari 2009

Aktiviti tangani gejala sosial

Oleh: Suriati AliSikap masyarakat, terutama belia yang gemar mengamalkan gaya hidup kurang sihat dan tidak peka terhadap program membina minda menyebabka golongan itu terus hanyut dengan dunia masing-masing.

Bagi menangani masalah itu, Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengambil pendekatan mewujudkan pelbagai program yang boleh merangsang minda sekaligus menghapus gejala sosial.

Sehubungan itu, peruntukan RM99,000 disumbangkan kepada 33 Persatuan Belia dan Sukan di Kuala Terengganu di mana setiap persatuan memperoleh RM3,000.

Melalui perutukan itu, persatuan dapat mempelbagai program yang ingin dan bakal dirancang. Jika sumbangan itu masih tidak mencukupi mereka boleh kembali memohon kepada KBS.

Bagi tujuan yang sama, KBS turut meluluskan perutukan RM1.12 juta bagi menyediakan lapan gelanggang pelbagai guna di daerah ini di mana setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) disediakan dua gelanggang.

Kompleks Belia dan Sukan Negeri, di Pasir Panjang, Kuala Terengganu turut dinaiktaraf membabitkan kos RM4.2 juta.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata belia sewajarnya berterima kasih di atas pemberian bantuan untuk memperkasakan persatuan belia dan sukan di negeri ini.

“Kesungguhan kementerian untuk melihat belia hari ini terus maju serta bersih daripada gejala dadah dan jenayah perlu dipandang serius.

“Kerajaan negeri akan bersama-sama menyahut hasrat itu dengan mengadakan pelbagai aktiviti mencegah jenayah serta sukan yang boleh membina minda masyarakat,” katanya ketika berucap pada Program Memperkasa Persatuan Belia dan Sukan peringkat Kuala Terengganu, di Kompleks Belia dan Sukan Negeri, Kuala Terengganu.

Datuk Abdul Rahin berkata, perancangan terbaru kerajaan negeri adalah untuk mewujudkan pelbagai kejohanan yang boleh diadakan pada waktu malam dan sukan sesuai untuk wanita.

“Ketika zaman pemerintahan PAS, sukan pada waktu malam agak asing kerana tiada sokongan daripada agensi tertentu, sebaliknya kebanyakan belia lebih gemar melepak dan menghabis masa dengan kegiatan lumba motor.

“Kerajaan negeri percaya sekiranya terdapat aktiviti berfaedah seperti kejohanan futsal, boling, sepak takraw dan bola jaring yang diadakan pada waktu malam, ia mampu menurunkan kadar jenayah dan gejala sosial di negeri ini,” katanya.

Datuk Rahin berkata, untuk tahun ini beberapa strategi dilakukan kementerian bertujuan meningkatkan peranan serta memperkasakan pertubuhan belia dan sukan untuk terus maju serta lebih agresif dalam melaksanakan pelbagai program.

Katanya, belia menjadi nadi negara, oleh itu mereka perlu memanfaatkan sebaik mungkin program yang dirancang kerajaan selain menjayakan konsep `Belia Sebagai Rakan’ dan `Persatuan Belia Sebagai Rakan Kongsi’.

“Selain itu kerajaan turut mewujudkan program `Satu Komuniti Satu Persatuan’ yang bertujuan mempelbagaikan aktiviti di setiap kampung dan menggalakan belia aktif dalam persatuan,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan