Khamis, 16 April 2009

Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu (Hari Kedua)

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said ditanya pemberita ketika sesi rehat Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kerajaan Negeri Terus Tuntut Baki Royalti

Jumlah keseluruhan royalti yang sepatutnya dibayar dan diganti kepada Terengganu bermula 2000 hingga Mac 2009 sebanyak RM15,847,995,084.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata demikian ketika menjawab soalan lisan yang dikemukan oleh Haji Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) dalam sidang Dewan Undangan Negeri hari ini (14 April).

Haji Abdul Wahid ingin mengetahui perkembangan terkini mengenai bayaran Royalti Petroleum oleh Petronas kepada Kerajaan Terengganu dan jumlah yang sepatut dibayar dari tahun 2000 hingga 2008.

Sehubungan itu kata Dato’ Ahmad dalam tempoh enam bulan pertama bermula September 2008 hingga Mac 2009 kerajaan menerima hasil royalti berjumlah RM1,394,052,251.

“Yang terkini (semalam) kerajaan telah menerima RM650 juta lagi royalti di samping RM3.4 billion yang telah diterima sebelum ini, oleh itu saya minta semua perlu bersabar termasuk YB dari pembangkang.

“Walau bagaimana pun proses rundingan masih berjalan dan di atas sebab itulah kerajaan negeri masih belum menarik kesnya di mahkamah dan berharap baki daripada lebihan itu perlu dikembalikan,” katanya.

Menurut Dato’ Ahmad terdapat beberapa masalah teknikal dan perundangan yang belum dimuktamatkan dan dijangka dapat diselesaikan pada Mei depan.

Katanya, dan apabila semua rundingan selesai insyaalah kita akan menerima keseluruhan wang yang menjadi milik kita serta tambahan-tambahna lain dan semua pihak tidak perlu khuatir kerajaan akan membelanjakan wang ini untuk rakyat.

Sementara itu ketika menjawab soalan daripada Dato’ Seri Abdul Hadi Awang (Pas-Rhu Rending) yang ingin tahun jumlah sumbangan kerajaan negeri kepada Tabung Kemanusiaan Pelastin.

Dato’ Ahmad berkata sejumlah RM1 juta telah diberi dan wang ini telah dihantar melalui akaun Amanah Kemanusiaan Pelastin, Kementerian Luar Negara.

Beliau turut menegaskan bahawa kerajaan tidak berhasrat menyalurkan bantuan melalui Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) kerana lebih yakin bahawa Kementerian Luar Negara lebih mengetahui situasi sebenar dan menghantarnya mengikut saluran yang betul.

Ketika menjawab soalan daripada Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar (Pas-Ladang) mengenai senarai projek ECER yang telah siap dilaksanakan di negeri ini, Dato’ Ahmad
memberitahu buat masa sekarang tiada projek ECER yang telah siap kerana semuanya masih dalam perlaksanaan.


Pemerhati yang terdiri daripada pelajar sekolah mengikuti perjalanan Sidang Dewan Undangan Negeri di Wisma Darul Iman.

Penurunan Mendadak Masalah Disiplin Pelajar

Masalah disiplin dan salahlaku pelajar di sekolah-sekolah menengah seluruh negeri ini telah berlaku penurunan secara mendadak dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini (2008-2009), berikutan program dan tindakan yang diatur oleh kerajaan dan pihak sekolah berjaya mencapai sasaran.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains. Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman berkata demikian ketika menjawab soalan lisan daripada Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas – Batu Burok) dalam Sidang Dewan Undangan Negeri yang berlangsung di Wisma Darul Iman hari ini (14 April).

Katanya antara program yang dilaksanakan termasuklah program jati diri untuk pemulihan yang dijalankan di Pusat Kor, Kuala Berang, Hulu Terengganu.

“Sebenarnya mereka yang digantung dan dibuang sekolah tidak dipinggirkan tetapi ditukarkan ke sekolah lain dan diberi pemulihan, hasilnya kini dalam masa tiga bulan telah berlaku perubahan yang amat memberangsangkan,” katanya.

Katanya usaha turut dilakukan seperti program permuafakatan bagi menangani gejala disiplin dengan kerjasama ibu bapa dan guru (PIBG) , Polis Diraja Malaysia (PDRM), Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di setiap daerah.

Menurut YB Ahmad Razif, turut diadakan operasi anti ponteng yang mendapat kerjasama semua pihak serta siri ceramah dari masa ke semasa dalam usaha menyekat peningkatan ponteng sekolah.

Selain itu katanya,turut diadakan kursus literasi undang-undang kepada guru-guru disiplin yang membabitkan 135 orang guru disiplin seluruh negeriserta melaksanakan sistem kawalan murid membabitkan lapan buah sekolah menengah iaitu dua di kuala Terengganu dan masing-masing satu di setiap daerah.

Katanya, mengikut bancian kes disiplin dan salah laku di sekolah-sekolah di negeri ini ialah 15,447 kes pada 2004 berbanding 14,829 pada 2005 (penurunan 4.7 peratus). Sementara pada 2006 sebanyak 14,318 kes (turun 3.45 peratus) dan pada 2007 direkodkan sebanyak 15,107 kes (meningkat 5.15 peratus). Manakala pada tahun lalu 12,393 kes direkodkan ( turun 17.94 peratus berbanding sebelumnya).

Tindakan yang telah diambil oleh pihak sekolah ke atas pelajar-pelajar yang melanggar disiplin dan salah laku selain amaran dan kaunseling adalah merotan, menggantung persekolahan dan buang sekolah.

“Masalah diiplin pelajar ini sebenarnya bukan hanya berlaku di negeri ini sahaja tetapi semua sekolah diseluruh negara namun sejak kebelakangan ini sudah berlaku penurunan,” katanya.

Unit Komunikasi Negeri Terengganu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan