Isnin, 30 Mac 2009

Kemudahan Sekolah Sukan Terengganu Ditingkatkan

Oleh: Esah Abdullah

Menjadi ahli sukan boleh menjana pendapatan lumayan, boleh berjaya dalam hidup dengan syarat perlu betul-betul fokus dan menjaga disiplin.

“Cita-cita menjadi ahli sukan sahaja tidak cukup tanpa kesungguhan dan usaha,” kata Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said di majlis Pelancaran Prasarana Sukan, Sekolah Sukan Terengganu (SST), Bukit Nenas, Setiu baru-bau ini.

Katanya, sejumlah RM6 juta akan dibelanjakan bagi meningkatkan kemudahan prasarana di SST, satu-satunya sekolah sukan di negeri ini untuk kemudahan pelajar menjalani latihan sukan dengan lebih baik dan berkesan.

“Antara prasarana yang akan ditambah termasuklah membina gelanggang futsal berbumbung dan trek olahraga termasuk ubahsuai dewan sekolah sedia ada agar boleh digunakan pelbagai acara ‘indoor’ termasuk badminton dan pingpong,” katanya.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said; Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri merangkap Pengerusi, Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) SST, Haji Ashaari Idris dan Pengarah Pelajaran Terengganu, Haji Ariffin Embong.

Sekolah yang menempatkan 435 pelajar tingkat satu hingga enam, mula beroperasi pada 2005 sebagai Sekolah Menengah Kebangsaan kemudian diambilalih oleh kementerian pada 2006 untuk dijadikan sekolah sukan.

Beliau seterusnya melahirkan rasa bangga kerana pelajar di sekolah itu mampu mencatat keputusan cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun lalu serta berjaya membantu Terengganu menjadi juara dalam Sukan Malaysia (Sukma) ke-12 tahun lalu.

Menteri Besar juga turut memaklumkan cadangan pembinaan Sekolah Sukan Malaysia, di Gong Badak Kuala Terengganu berada di peringkat menunggu keputusan Kementerian Pelajaran Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

“Kawasan seluas 30 ekar telah disediakan kerajaan negeri dan anggaran kos lebih kurang RM70 juta, jika semuanya berjalan lancar kerja-kerja merata tapak dijangka dapat dilakukan selewatnya tahun depan,” katanya.

Katanya, apabila sekolah itu siap kerajaan akan membuat pengambilan 80 peratus pelajar tempatan, manakala 20 peratus pelajar luar Terengganu.


Unit Komunikasi Negeri Terengganu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan