Khamis, 5 Mac 2009

PBT diminta lebih proaktif

Oleh: Esah Abdullah

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diminta lebih proaktif dalam usaha menarik orang ramai supaya membayar cukai pintu dengan kaedah lebih mudah dan sesuai.

“PBT boleh ikut cara Pejabat Tanah yang pergi ke kampung-kampung mengutip hasil,” kata Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said di majlis pengakuan menerima jawatan Yang Dipertua Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mokhtar Nong, Ahli-ahli Exco kerajaan negeri dan ketua-ketua jabatan.

Dato’ Ahmad berkata, PBT boleh meminta kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) atau Jawatankuasa Masjid untuk membuat hebahan dan mengadakan hari membayar cukai atau seumpamanya.

“Kadang-kadang bukan mereka tak mahu bayar tapi kerana kesuntukan masa atau malas nak datang ke pejabat PBT, akhirnya hasil tertunggak bertahun-tahun,” katanya.

Dato’ Ahmad kemudiannya mengingatkan Yang Dipertua Majlis Daerah(YDP) seluruh negeri supaya lebih bertanggung jawab dan sering memantau kerja-kerja membabitkan kebersihan agar imej bandar tidak tercemar di mata umum.

“Dalam soal kebersihan tak kira ketua atau pekerja semuanya perlu bertanggung jawab memastikan sampah sarap tidak bertaburan di tempat awam dan kebersihan tandas sentiasa terjaga,” katanya.

Katanya, setakat ini kerja-kerja pembersihan seperti memungut dan membuang sampah serta membersih longkang diberikan kepada kontraktor yang sama dan ditender setiap tiga bulan.

“Selepas cuti hari minggu atau cuti umum orang ramai akan merungut, sampah tak dikutip, malah ada sampai berulat, perkara sebegini tak timbul jika penguatkuasa dan kontraktor menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan sempurna,” katanya.

Beliau berkata, kerja-kerja pembinaan longkang tertutup bersaiz enam kaki akan ditingkatkan tahun ini dalam usaha mengelak berlaku limpahan air dan masalah sampah tersumbat,” katanya.

Menteri Besar kemudiannya menyaksikan akuan menerima jawatan lima YDP daripada tujuh daerah iaitu daerah Kemaman, Haji A.Rahman Yahya; Mohd Nor Ibrahim (Hulu Terengganu); Haji Wan Mustafa Wan Husain (Besut); Mohd Elias Nik (Marang) dan Haji Harun Mohamad (Setiu).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan