Isnin, 30 Mac 2009

Sumbangan RM67 Ribu Ringan Derita Gaza

Oleh: AIDA ABD RAHMAN


Tetamu Malam Rintihan Suara Anak Gaza terharu dengan persembahan pentomin keganasan Israel yang dipersembahkan oleh Akademi Seni dan Briged Seni Terengganu. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Sikap prihatin masyarakat dan agensi kerajaan di Terengganu terbukti apabila RM67,585.90 berjaya dikumpulkan menerusi Tabung Palestin yang baru dilancarkan kerajaan negeri, malam semalam (23 Mac).

Wang terkumpul berkenaan akan dihantar terus ke Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebelum dibawa ke Palestin.


Dato' Ahmad mempamerkan bakat mengalunkan lagu ciptaan beliau mengenai keganasan Israel terhadap rakyat Palestin.

Malah, bagi memastikan lebih banyak sumbangan dapat dikumpul, Tabung Palestin itu semalam diserahkan kepada setiap Pihak Berkuasa Tempatan daerah menerusi pegawai daerah masing-masing.
Pelancaran tabung sempena Malam Rintihan Suara Anak Gaza, di perkarangan monumen kubah As-Sakhrah, Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu turut dihadiri Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan isteri To’ Puan Norliza Mahmud.

Majlis yang berlangsung lebih dua jam berselang seli dengan persembahan puisi, nyanyian daripada kumpulan Dendang Anak dan Pantomin yang mengkisahkan derita anak kecil Palestin yang hilang tempat bergantung akibat kekejaman tentera Israel.


Tetamu yang hadir pada Malam Rintihan Suara Anak Gaza di Taman Tamadun Islam.

Dalam majlis yang penuh simbolik itu juga, Menteri Besar turut tampil menyampaikan puisi dengan penuh puitis bertajuk `Rintihan Suara Anak Gaza’.
Beliau kemudiannya menyanjung keprihatinan pelbagai pihak terutama agensi kerajaan negeri yang memberi sumbangan wang tunai bagi membantu dan meringankan penderitaan yang ditanggung penduduk Gaza.

“Wang yang dikumpul akan dihantar terus ke Kementerian Dalam Negeri untuk dihantar ke Palestin bagi membantu mereka yang sedang dilanda kesusahan untuk menyediakan makanan, pendidikan dan perubatan,” katanya yang kemudian menerima replika cek daripada penyumbang Tabung Gaza.


Pesuruhjaya JHEAT, Dato' Shaikh Harun Ismail menyampaikan sumbangan Tabung Palestin kepada Dato' Ahmad.

Antara pihak yang memberi sumbangan adalah Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (RM17,585.90); Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (RM10,000); Terengganu Inc Sdn Bhd (RM5,000); TDM Plantation Sdn Bhd (RM5,000); Golden Pharos Sdn Bhd (RM5,000); Primula Beach Resort (RM5,000) dan Hotel Permai Inn (RM5,000).

Unit Komunikasi Negeri

Tiada ulasan:

Catat Ulasan